Ο ξενώνας και το αγρόκτημά μας βρίσκεται στην όμορφη Κερπίνη, ένα από τα ορεινά χωριά του Χελμού. Σε απόσταση μόλις 10 λεπτών από τα ιστορικά Καλάβρυτα, προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Χελμού. Εμβληματικό βουνό με πλούσια ιστορία και παράδοση, αλλά και ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον προσφέρει απλόχερα τους θησαυρούς σε κάθε ταξιδιώτη! Ανακαλύψτε μαζί μας τους κοντινότερους προορισμούς. 

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

Ο ξενώνας Ωριάς απέχει μόλις 30 λεπτά απο το Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων. Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του Χελμού στην θέση Ξερόκαμπος μόλις 15 χλμ από τα Καλάβρυτα. Λειτουργεί από το 1988 και διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, άνετους χώρους στάθμευσης, καφετέριες, εστιατόρια, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού σκι, σχολή σκι και σταθμό Α’ Βοηθειών.

Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε ειδική πίστα για moguls ski, snowboard, διαδρομές cross country ski και το μοναδικό πάρκο snow tubes! Για τους πιο τολμηρούς υλοποιούνται επίσης πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς! Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων αποτελεί ιδανικό τόπο απογείωσης είτε προς την κοιλάδα των Λουσών, είτε προς τα Καλάβρυτα και το Ηρώο.

Σπήλαιο Λιμνών 

Το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται στο δρόμο Καλαβρύτων – Κλειτορίας σε υψόμετρο 827 μέτρων. Απέχει από τα Καλάβρυτα 17χλμ και 9χλμ από την Κλειτορία. Ο δρόμος περνά λίγα μόλις μέτρα από την τεχνική είσοδο του σπηλαίου και ακριβώς δίπλα από την φυσική.

Το Σπήλαιο είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Η ύπαρξη λιμνών στο εσωτερικό ενός σπηλαίου αποτελεί μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο. Από υδρολογική άποψη το σπήλαιο χωρίζεται σε 3 τμήματα: Το πρώτο τμήμα είναι ξηρό έχει μήκος 80 μέτρα περίπου και το δάπεδο του είναι καλυμμένο από παχύ στρώμα ερυθράς γης. Το δεύτερο τμήμα έχει μήκος 700 μέτρα με κύριο χαρακτηριστικό τις διαδοχικές λίμνες. Το τρίτο και μεγαλύτερο τμήμα είναι μήκους 50 μέτρων.

Το σπήλαιο αποτελεί ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους υπέροχους σταλακτίτες διαθέτει ένα εξαιρετικά σπάνιο γνώρισμα. Οι αλλεπάλληλες εσωτερικές λίμνες που κλιμακώνονται σε τρία επίπεδα εντός του σπηλαίου, το καθιστούν μοναδικό στον κόσμο.

1.980 μέτρα του σπηλαίου έχουν εξερευνηθεί, ενώ το επισκέψιμο τμήμα του είναι προς το παρόν 500 μέτρα. Οι επισκέπτες εισέρχονται σε αυτό από μια τεχνητή σήραγγα και καταλήγουν κατευθείαν στο δεύτερο όροφο. Η διάβαση πάνω από τις λίμνες γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες.

Οδοντωτός

Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε το 1896 και είναι ένα έργο του Χαρίλαου Τρικούπη. Ξεκινώντας από την παραλιακή πόλη του Διακοπτού και προχωρώντας παράλληλα με τον Βουραϊκό ποταμό κατασκευάστηκαν γέφυρες, άνοιξαν σήραγγες, έως ότου ο εμβληματικός Οδοντωτός έφτασε μέχρι τα Καλάβρυτα!! 

Η σύμβαση κατασκευής της γραμμής υπογράφηκε το 1889 και η κατασκευή της τελείωσε επτά χρόνια μετά. Ο σχεδιασμός της γραμμής έγινε από Γάλλους τεχνικούς. Το έργο ήταν πολύ δύσκολο λόγω του δύσβατου του εδάφους. Στις 10 Μαρτίου 1896 το τρένο πραγματοποίησε το πρώτο του δρομολόγιο.

Από τότε και μέχρι σήμερα, ο Βουραϊκός ποταμός και ο Οδοντωτός πορεύονται μαζί. Το τρενάκι ενσωματώθηκε τόσο καλά στο περιβάλλον που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του. Η κατασκευή του μάλιστα δεν επιβάρυνε καθόλου το οικοσύστημα του φαραγγιού. Χρησιμοποιώντας ξύλο και πέτρα της περιοχής, οι τεχνικοί χάραξαν την πορεία τους με έργα που νομίζεις ότι έφτιαξε η φύση από μόνη της.

Η διαδρομή, διάρκειας περίπου 1 ώρας, ξεκινά από το Διακοπτό διασχίζει το φαράγγι του Βουραικού περνά το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα. 

Λίμνη Τσιβλού

Η μικρή ορεινή λίμνη του Νομού Αχαϊας βρίσκεται στις πλαγιές του Όρους Χελμού. Πρόκειται για μία φυσική λίμνη με ζωή λιγότερο από εκατό χρόνια αφού προστέθηκε στον γεωφυσικό χάρτη της περιοχής μόλις το 1913, ως αποτέλεσμα μιας καταστροφικής και θανατηφόρας κατολίσθησης που συνέβη στην περιοχή τότε. Στη μεγάλη αυτή κατολίσθηση, τεράστιοι όγκοι χωμάτων κάλυψαν την κοίτη του ποταμού Κράθη και του παραπόταμού του αφανίζοντας το γραφικό χωριό της Συλίβαινας και καταπλακώνοντας ένα μέρος από το γειτονικό οικισμό του Τσιβλού. Η λίμνη δημιουργήθηκε από τα νερά που συγκεντρώθηκαν πίσω από τους όγκους χωμάτων και αποτελεί ίσως τη νεότερη φυσική λίμνη της Ευρώπης. Το όνομα στη λίμνη το έδωσε ο οικισμός του Τσιβλού, που μέρος του θάφτηκε κάτω από τα νερά της. 

Η λίμνη Τσιβλού ανήκει στους 29 γεωλογικούς σχηματισμούς ιδιαίτερης αξίας (γεώτοποι) στο Γεωπάρκο. Η οικολογική αξία της περιοχής όσον χλωρίδα και την ιχθυοπανίδα που φιλοξενεί είναι πολύ σημαντική. Γύρω από την λίμνη κυριαρχούν τα κωνοφόρα δέντρα, όπως η ελάτη και διάφορα είδη πεύκης. Στη λίμνη ζουν πέντε είδη ψαριών (κυπρίνοι, πέστροφες και κουνουπόψαρα, ο κέφαλος του γλυκού νερού και η ντάσκα).

Οι όχθες τις είναι ιδανικές για πεζοπορία και βόλτα, αλλά και για ποδήλατο, ενώ ορισμένοι επιλέγουν τη λίμνη και για κωπηλασία ή κολυμπούν στα δροσερά νερά της, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διαδρομή περιμετρικά της λίμνης είναι πολύ ευχάριστη και μπορεί να γίνει σε λιγότερο από δύο ώρες.

Υδατα της Στύγας

 Ύδατα της Στύγας ονομάζονται οι πηγές του ποταμού Κράθη που βρίσκονται στον Χελμό σε υψόμετρο 2.100 μέτρων. Κατά τη μυθολογία, η Στύγα ήταν Ωκεανίδα που είχε το παλάτι της στα Τάρταρα, το οποίο  φυλούσαν άγρυπνοι δράκοι.Συνδέθηκαν με τα Ελευσίνια Μυστήρια και τις Ορφικοπυθαγορικές δοξασίες για την μετενσάρκωση. Στα ύδατα της Στύγας ορκίζονταν ή εξέτιαν την ποινή τους οι  θεοί, όταν ήταν τιμωρημένοι. Η Στύγα προκαλούσε το φόβο τόσο σε θεούς όσο και ανθρώπους. Σύμφωνα με το θρύλο, κανένα ζωντανό ον δεν επιβίωνε έπινε από το νερό αυτό. Κατά τη μυθολογία, η Θέτιδα βούτηξε στα νερά της Στύγας τον νεαρό Αχιλλέα για να του χαρίσει το δώρο της αθανασίας. 

Η ανάβαση στα Νερά της Στύγας γίνεται από το χωριό Περιστέρα (ή Σόλος).