Οι πέτρες, τα βουνά και οι μύθοι…

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκo UNESCO Χελμού Βουραϊκού βρίσκεται στη Β. Πελοπόννησο, σε απόσταση 100 χλμ. από την Πάτρα και 200 ​​χλμ. από την Αθήνα. Καλύπτει μια έκταση 647 km2 όπου βρίσκονται 62 Δήμοι, ενώ ο συνολικός πληθυσμός αποτελείται από 27.125 κατοίκους.

Ως μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων, αποτιμάται για την πλούσια γεωλογική του κληρονομιά, σε συνδυασμό με τον φυσικό και πολιτιστικό του πλούτο. Η προστασία της γεωλογικής του κληρονομιάς, η ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και η αειφόρος ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων είναι μεταξύ των κύριων στόχων του. Η γεωλογία του είναι περίπλοκη λόγω έντονου τεκτονισμού που προκύπτει από το τεκτονικό καθεστώς της τάφρου του Κορινθιακού κόλπου στα βόρεια του. Τρεις αλπικές γεωτεκτονικές ενότητες εντοπίζονται στην περιοχή του Γεωπάρκου  (Ζώνη Τρίπολης, Ζώνη Πίνδου, Σειρά Φυλιτών – Χαλαζιτών) μαζί με τα μετα-αλπικά ιζήματα που σχετίζονται με την ταφροποίηση του Κορινθιακού. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Γεωπάρκου καλύπτεται από ασβεστόλιθους, δημιουργώντας σημαντικές καρστικές γεωμορφές, σπηλιές, πόλγες και καταβόθρες. Οι ψηλές κορυφές περιβάλλουν κοιλάδες των ποταμών και βαθιά φαράγγια δημιουργώντας εκπληκτικά τοπία, ενώ μερικά από αυτά βρίσκονται σε ψηλές και απότομες πλαγιές κροκαλοπαγών πετρωμάτων. Υπολείμματα παγετώνων από την τελευταία παγετώδη περίοδο, έχουν επίσης διατηρηθεί στο όρος Χελμός, (παγετώδεις αποθέσεις, μοραίνες, αμφιθεατρικές κοιλάδες, αλπικές λίμνες). Επίσης, η εξαιρετική γεωποικιλότητα της περιοχής συνδέεται με τη σημαντική και σπάνια βιοποικιλότητα.

Η πλούσια χλωρίδα με πολλά ενδημικά είδη (6 τοπικά ενδημικά, 33 ενδημικά της Πελοποννήσου) και η σημαντική πανίδα του, καθιστούν την περιοχή και Εθνικό Πάρκο.

Εκτός από τα πολλά σημαντικά αρχαιολογικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία, το Γεωπάρκο διαθέτει και μοναδική άυλη κληρονομιά. Μέχρι σήμερα, 40 γεώτοποι έχουν οριστεί στο Γεωπάρκο, υποδεικνύοντας την πλούσια γεωποικιλότητα του. Το σπήλαιο των λιμνών, το Μέγα Σπήλαιο, τα ύδατα της Στυγός, το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και η Λίμνη Τσιβλού είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς γεώτοπους του Γεωπάρκου.

Ελένη Κουμούτσου, Περιβαλλοντολόγος MSc., Προϊστάμενη Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού & Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου, Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Photo Credits: Σωκράτης Τσάκος

CHELMOS-VOURAIKOS UNESCO GLOBAL GEOPARK 

Ιστοσελίδα: https://chelmosvouraikosgeopark.necca.gov.gr/

e-mail: [email protected]